Projetina taloyhtiön piha. Osa 1.

, Projetina taloyhtiön piha. Osa 1., Jokilaaksossa, Jokilaaksossa
Havainnekuvana puiston monipuolinen istutus syysasussaan

Olemme asuneet Vuoreksen uudessa lähiössä pian puolitoista vuotta. Hyvin tyypillisesti täälläkin on rakennusaikana kaadettu puut pihoista ja uudet istututetut ovat vielä vitsaksia. Täällä on muuten kyllä panostettu luonnonläheiseen puistomaisemaan ja monissa taloyhtiöissäkin pihat on suunniteltu nätiksi. Meillä näin ei voi sanoa olevan. Varsinkin sisäänkäyntien puoli sekä talojen päätyjen istutusaltaat ovat paljaita. Niihin oli suunnitteluvaiheessa tarkoitettu monipuolisempaa kasvustoa, mutta lopulta niihin jäi vain lehmukset sekä seppelvarpuja.

Uskalsin hihkaista yhtiökokouksessa, että voisin piirtää suunnitelmaa, jolla pihapiiriä voisi elävöittää ja tuoda sinne lisää väriä. Luontoarvot ovat minulle tärkeitä, joten suunnittelen istutuksia sillä ajatuksella, että ne houkuttelisivat myös pölyttäjiä ja perhosia ihmisten iloksi. Monimuotoisia ja monilajisia altaita on siis tuloillaan.

Oman asuitaloni päädyssä oleva allas avautuu itään-etelään, joten siinä riittää valoa ja lämpöä vaikka mille. Taloyhtiön toisessa päässä sijaitseva allas taas on melkeinpä kokonaan varjossa, joten se on hiukan haastavampi kasvupaikka.

Rappukäytävien ovien edustoilla on istutettuna vain tuivioita. Metalliaita, joka erottaa taloyhtiön lähiön läpi kulkevasta kävelyväylästä on kuitenkin aivan liian herkullinen paikka jättä huomiotta. Se soveltuu hyvin varjon-puolivarjon köynnöksille. Lisäksi kaavailen siihen hiukan korkeuseroja erilaisilla havuilla.

Sain taloyhtiön alkuperäisen pihasuunnitelman käyttööni. Siitä on helppo kopioida leivinpaperin avulla itselle kopio, jossa näkyvät ne oleellisimmat ja niiden sijainnit. Mitta-asteikko on tosin istutusten suunnitteluun liian suuri.

, Projetina taloyhtiön piha. Osa 1., Jokilaaksossa, Jokilaaksossa

Ensimmäisenä edessä on siis alueiden mittaaminen, jotta saa käsityksen, mitä niille mahtuu ja kuinka paljon. Se onnistuu helposti pitkällä rullamitalla, josta on muodostunut puutarhassa kultaakin kalliimpi väline. Tässä hommassa on helpoin käyttää apukäsiä.

Seuraavaksi se suunnittelun antoisin kohta eli kasvien valitseminen. Joitakin ideoita syntyi heti pihan nähtyäni, kuten sisäänkäyntien köynnöshortensiat. Muita valintoja täytyy hiukan pohtia ja miettiä, mikä voisi sopia Vuoreksen yleiseen tyyliin. Onneksi juuri tätä luonnollista teemaa on käytetty täällä paljon ja se sopii omaan näkemykseeni hyvin. Olen ihaillut varsinkin Kirjailijanpuiston moniljaisia kohoaltaita, joista saa hyvin inspiraatiota. Puiston laidalla kiemurtelevat polveilevat istutukset, joissa kasvaa valtavasti eri lajeja. Puita, perennoja, pensaita, erilaisia heiniä ja kaikki silmien korkeudella ihailtavaksi. Tältä samalta pohjalta ajattelin minäkin lähteä, tosin pienimuotoisemmin.

Ensimmäinen tehtävä on visualisoida mielessään, mitä voisi paikalle kuvitella. Piirrän muutaman hahmotelman muodoista ja korkeuksista, kasveista sen kummemmin vielä välittämättä.

Lajivalikoimaa olisi niin runsaasti. Seuraavaksi mietinkin, mikä omaa silmää miellyttää. Toistaiseksi olen saanut suht vapaat kädet suunnitelman tekoon, joka varmasti vielä tarkentuu muiden asukkaiden mielipiteiden mukaan. Hiukan värejä, tunnelmaa ja eri vuodenaikojen mahdollisuuksia kuvitellen alan listata jo lajejakin.

Seuraavassa osassa perehdyn paremmin varsinaisiin kasvivalintoihin sekä suunnitelman tekoon näin harrastajapuutarhurin silmin.

, Projetina taloyhtiön piha. Osa 1., Jokilaaksossa, Jokilaaksossa

Jätä kommentti

Scroll to top