Aidannetta tuuliesteeksi

Oman mökkipihan lähtökohta

Yksi mökkipihan kasvupaikkatekijöistä on korostetusti tuuli. Sijainti pienellä mäellä ja peltojen keskellä takaa sen, että tuuli pääsee puhaltamaan pihan läpi lähes rajattomasti. Parhaimmillaanhan kyse on mukavasta kesäisestä tuulevireestä hellepäivänä, mutta aina ei näin ole.

Alusta asti on siis ollut selvää, että tuulitilanteelle pitää yrittää tehdä jotakin ja se jotakin on mielestäni vapaasti kasvava, monilajinen ja monimuotoinen pensasaidanne.  

Aidanteen erottaa leikatusta pensasaidasta se, että kasveja ei tarvitse leikata muotoon tai pitää ne leikkaamalla tietyssä korkeudessa. Vuosittaisten leikkausten sijaan ihailla saa vuosittaista kukintaa – täydellistä!  

Yhdistäisin aidenteeseen myös ruusuja, ja ruusuilla onkin oma erityinen paikkansa tulevassa mökkipuutarhassa heti sisäänkäynnin pielessä tulevaan aitaan nojailemassa.

Ruusuaidanne on vasta aivan aluillaan ja ruusut pienenpieniä pensaita. Suojasin ne huolella ensimmäiseksi talveksi ja ne säilyivätkin jänösten hampailta suojassa. Tässä tarjanruusu kukkii jopa yhden kukan voimin.

’Poppius’ on ansainnut paikkansa aidanteesta. Eikö tässä olekin aivan täydellinen ruusu?!

Olen tutkinut mahdollisia pensaslajeja ja asemoinut niitä mielessäni tontin rajalle. Haluaisin joko meille ihmisille jotakin syötävää tarjoavia eli käytännössä marjovia lajeja tai linnuille hedelmää tekeviä sekä kukkivia pensaita. Syysvärit olisivat ehdoton plussa.  

Monilajiseen aidanteeseen sopivat hyvin erilaiset lajit. Omalle aurinkoiselle rinteelleni haaveilen muun muassa näistä:   Pensashanhikki (Daciphora fruticosa ’Lovely Pink’ vaaleanpunainen, 1-1,5 m   Marjatuomipihlaja eli saskatoon (Amelanchier alnifolia), valkoinen kukka ja siniset, syötävä marjat, kaunis syysväritys, 2-4 m   Syreenit (Syringa), mm. isabellansyreeni ’Holger’, valkoinen, kaarisyreeni ’Veera’, tumma roosa, 4 m. Helmiorapihlaja (Crataegus x mordenensis ’Toba’), valkoinen, 3-4 m   Tähtijasmike (Philadelphus lewisii ’Tähtisilmä’ , valkoinen, tuoksuva kukinta, keltainen ruskaväri 2-3 m   Marja-aronia (Aronia ’Viking’), syötävät marjat ja kaunis syysväritys.

Aidanne ja tuuli

Jotta aidanne parhaiten purisi tuuleen, siitä kannattaa tehdä jonkin verran polveileva eli hiukan erikorkuisia ja -muotoisia lajeja yhdistelemällä juuri sopiva. Vaikka aidannetta ei muotoon leikatun aidan tapaan tarvitsekaan leikata, sitäkin pitää hoitaa. Itselläni on tarkoitus pitää aita sopivassa korkeudessa ja poistaa vanhoja, risuuntuneita oksia säännöllisesti.

Miten istuttaa aidanne?

Pensasaita tai -aidanne on helpoin istuttaa yhteen yhtenäiseen kaivanteeseen, josta tehdään kerralla tarpeeksi syvä ja leveä. Pensaille hyvää istutusmaata tulee olla noin 40-50 sentin syvyydeltä ja leveydeltä. Tässä vaiheessa voi maahan kaivaa myös juuriestekangasta, joka estää mahdollisesti leviävien pensaiden, esimerkiksi ruusujen, taimien ilmestymisen viereen istutettavaan perennapenkkiin. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta kivikkoisessa rinteessä vain kokeileminen näyttää, miten hyvin sinne saadaan kaivettua taimille tilaa. Omana ekstravinkkinä voinkin sanoa, että kannattaa kaivaa alue valmiiksi ennen taimien ostoa 😉  

Vapaasti kasvavaan aidanteeseen tarvitaan 1-3 pensaan tainta metriä kohden. Mitä monihaaraisempia taimet ovat, sitä vähemmän niitä tarvitaan.   Lehtipensaiden taimet leikataan istutuksen yhteydessä eli tehdään niin sanottu istutusleikkaus. Poikkeuksena tähän ovat syksyllä istutetut taimet, jotka leikataan seuraavana keväänä. Vain yhdestä versosta koostuvat niin sanonut piiskataimet leikataan 10-15 sentin korkeuteen ja monihaaraiset taimet kymmenen senttiä ylimmän haaroittumiskohdan yläpuolelta.  

Kasvualusta on hyvä kastella jo istutusvaiheessa. Itse olen kastellut istutuskuopan runsaalla vedellä, antanut sen vetäytyä maahan ja sitten istuttanut kastellut taimet. Istutetut taimet kastellaan 1-2 kertaa viikossa, kunnes ne ovat kunnolla juurtuneet ja kasvussa. Pensaiden alusta on hyvä kattaa, jotta rikkakasvit eivät pääse valtaamaan niitä, ja kate myös ehkäisee taimien kuivumista. Ilmestyneet rikkakasvit tai mahdolliset itäneet puiden siemenet kitketään vuosittain pensaiden alta.

Lainapuutarhasta voisi saada alkuja mitä erilaisimmista ruusupensaista.

Aidannetta elävöittämään voisi lisätä myös korkeampia puita tai vaikkapa perennoja. Myös pelkistä isokokoisemmista perennoista voisi muodostaa aidanteen, mutta meidän tapauksessamme tuulensuoja on ensisijaisen tärkeää, joten aloitamme puuvartisista.

Minkälaisia aidanteita tai leikattuja pensasaitoja teiltä löytyy?

2 Comments

 1. Anni / Inkalilja Love
  4.7.2019

  Kaunis tuo ’Poppius’! Istutin heti tänne muuttaessa pitkän tuija-aidan, koska täälläkin oli tuulista ja lisäksi piti saada ympärivuotinen näkösuoja. Nyt tuijat suojaavat jo tosi hyvin pihaa. Muutamia vuosia sitten istutin myös pienen pätkän sinikuusamia sillä halusin erottaa eteläpihan ja länsipihan toisistaan – luoda erillisen ”huoneen”. Tuota sinikuusama-aitaa yritän pitää muodossa, mutta täytyy myöntää, että en ole erityisen hyvä leikkaamaan aitoja. Pitää siis harjoitella sitä taitoa:)

  Vastaa
  1. Piia / Jokilaaksossa-blogi
   4.7.2019

   Eikö olekin, vähän suuren maailman tuntua siinä ruusussa. Tuijat varmasti suojaavat hyvin. Meillä ei häiritseviä naapureita ole, joten emme sillä tavalla tarvitsekaan näkösuojaa. Muotoon leikkaamista olen itsekin harjoitellut hyvin vähän. Eiköhän sen opi tekemällä 🙂

   Vastaa

Jätä kommentti

Scroll to top