Kevätuudistus

Työt lainapuutarhan parissa ovat käynnistyneet toden teolla. Tuntuu, kuin kaikki olisi ollut niin levällään, niin paljon ehtii kesästä kesään pihamaa kasvaa umpeen ja penkit vaatia kanttaamista, ruoho elvytystä ja pensaat piiskaa.

, Kevätuudistus, Jokilaaksossa, Jokilaaksossa
Navettapenkki siistityssä asussaan

Aloitin urakan lähimpää sisääntuloa eli navetan edustalta. Suuret pensasruusut kaipasivat hiukan trimmausta, joten sukelsin piikeistä välittämättä oksiston joukkoon. Tämän jälkeen kävin käsiksi uusimpaan perennamaahan eli navettapenkkiin. Kuivasta maasta tuntui helpolta nyhtää rikkaruohoja ja etsiä elonmerkkejä perennoista. Olen tavannut laittaa kasvien nimilaput paikoilleen siihen asti, että ne ovat tarpeeksi isoja löydettäväksi rikkaruohojen joukosta. Ikävä kyllä tuuli oli päättänyt ripotella lappuset sinne tänne… Siispä osittain en ole aivan varma, kasvaako kaikki, mitä istutettu on.

, Kevätuudistus, Jokilaaksossa, Jokilaaksossa
Ilmeisesti liljanalkuja

Ilokseni ainakin liljat ovat hyvällä kasvulla, samoin toinen tähän penkkiin paahteesta siirtämäni särkynytsydän. Tämän perennaistutuksen teemana ovat söpöt kasvit ja värit, joten siinä on paljon vaaleanpunaista ja valkoista. Lisää mahtuisi tännekin, erityisesti maanpeitteelle olisi tarvetta.

, Kevätuudistus, Jokilaaksossa, Jokilaaksossa
Ruohikkoon hautautunut vanha ruusu on innostunut kasvamaan

Lähemmäs taloa siirryttäessä suuri jasmike valtaa alaa. Olen siivoillut sitä poistamalla vanhimpia oksia ja yrittänyt päästä käsiksi pensaan sisällä oleviin kuolleisiin oksiin. Sen verran paljon valoa ja lisää kasvuvoimaa on tämä suonut myös kasvin juurelle, että sen alla piilotelleet vanhat ruusut ovat innostuneet kasvuun ja leviämäänkin. Katsotaan, minkälainen vitsaus tämä tuleekaan olemaan.

, Kevätuudistus, Jokilaaksossa, Jokilaaksossa
Ikivanhat helmililjat jasmikkeen alla

Myös helmililjat ovat saaneet enemmän jalansijaa ja kasvaa porskuttavat kunnolla ties kuinka monen kymmenen vuoden tauon jälkeen. Niiden seuraan sopisi enemmänkin ennen jasmikkeen lehteen puhkeamista kukkivia kasveja. Vanhanaikaiset narsissit kiehtoisivat, ja krookukset sopisivat sinne myös.

Jätä kommentti

Scroll to top