11 kohtaa hyvää mieltä

, 11 kohtaa hyvää mieltä, Jokilaaksossa, Jokilaaksossa

Julkaisen uuden blogin kunniaksi tämän vanhan haasteen uudelleen. Sen avulla voitte tutustua lisää minuun ja ajatuksiini puutarhasta. Tervetuloa mukaan kaikille tämän myötä!

Sain pitkästä aikaa Hyvä mieli -blogista haasteen, jossa minulta kysytään yksitoista kysymystä. Kiitos tästä, haastetta kerrakseen 😉

Pidätkö puista? Mikä on lempipuusi?

Totta kai pidän puista! Minulle puut kuvastavat niin kauniisti ajan kulua ja vuodenaikojen liikettä. Mietin tätä suosikkipuuasiaa aika pitkään ja päädyin siihen, että suosikkipuuni on vaahtera. Se on ylväs ja kaunis, ihanan tuoreen vihreä keväisin ja sen syysväreille ei ole voittanutta. Lapsuuden vaahteranenät pitää tietysti laskea mukaan vaahteran iloihin. Meillä mökin pihassa kasvaa kaksi ilmiselvää, vanhaa vaahteraa, yksi hiukan piilommassa ja yksi vielä vasta nuorukainen, joten saan näitä ihailla onneksi hyvin läheltä.

Mitkä ovat kolme mieleisintäsi perennaa?

Haastavan haasteen osasit kyllä koota! Miten kaikista ihanista kasveista voisi valita ne suosikkinsa?! Lähden siis liikkelle niillä kolmella, jotka ensimmäisinä suosikkeinani nousevat mieleen. Ensin tietenkin pionit! Mahtavat, valloittavat, suurikukkaiset pionit (Paeonia). Niitä ei voi olla koskaan liikaa – minulla ei itselläni ole yhtäkään. Vielä. Toiseksi, kun olen näin perinneperennoihin kallellani, on yksinkertaista valita akileijat (Aquilegia). Ne ovat aina yhtä viehättäviä ja herkkiä, elinvoimaisia ja upeasti muuntuvia. Kolmas on ehkä vanhin suosikkikukkani, jota muistan ihastelleeni jo lapsena eli kaunopunahattu (Ecchinacea purpuraea). Siinä on jotain niin perinteisen kaunista yhtä aikaa kuin modernin suoralinjaista, ja perhoset kukkien päällä ovat mukava lisä.

Mikä väriyhdistelmä kukissa kiehtoo Sinua eniten?

Tähän on vaikea vielä vastata, koska en ole saanut itse kasvattaa vielä tarpeeksi erilaisia yhdistelmiä löytääkseni sitä selkeästi omintani. Pidän väreistä, tulisista oransseista keltaisiin ja aina haaleisiin, hempeisiin vaaleanpunaisiin ja valkoisiin asti. Paras yhdistelmä minulle on varmaan se, että väreissä on valinnanvaraa vaikka mihin, ehkä sen voisi näin muotoilla. Tällä hetkellä suosikkini on vaaleanpunainen kukinto tummanvihreillä lehdillä, mutta mieleni muuttuu jatkuvasti.

Harmittavin istutusmuistosi?

Voinkohan sanoa, että sitä ei vielä ole? Kylvöissä on monesti ollut ongelmia, mutta istutusvaiheessa olen saanut kaiken kasvamaan hyvin, toistaiseksi. Ehkä viime kesän liian kuumassa paikassa olleet kasvit eivät viihtyneet kovin hyvin, mutta siirsin ne parempaan oppiessani pihan valo-olosuhteista lisää kesän kuluessa, enkä siksi osaa tätäkään kamalasti harmitella.

Suurin onnistumisesi puutarhassasi?

Omassa rivitalopuutarhassa olen erittäin tyytyväinen kaikkiin kasvivalintoihini. Ne on kaikki tehty ennen mitään sen virallisempaa tietotaitoa tai ennakko-osaamista kirjoja selaillen suurella rakkaudella, ja olen ilmeisesti onnistunut valitsemaan hyviä kasveja sekä varjoisaan etupihan penkkiin että takapihallekin. Toivoisin oppivani suuremmassakin mittakaavassa valitsemaan oikein, jotta mökin puutarhakin onnistuisi vuosien saatossa hyvin.

Mikä on suuritöisin projekti puutarhassasi?

Kokonaisvaltainen suunnittelu on näin talvella kovin suuritöistä. Kirjoja ja papereita luonnoksineen ajelehtii työhuoneen sängyllä. Itse toteuttamisvaiheessa istutusalueiden perustaminen on kovaa hommaa. Epäilen, että suurin tekemäni työ tulee vielä vastaan pihasuunnitelman muuttuessa käytännön toteutukseksi mökin etupihan cottage gardenissa. Pääosin tyhjästä aloittaminen on haastavaa ja vaatinee paljon lapio- ja kottikärrytoimintaa.

Jos saisit yllättäen paljon lisärahaa puutarhasi laittamiseen, mitä laittaisit?

Ostaisin ehdottomasti enemmän jo suurempia kasveja. Hedelmäpuita ja marjapensaita ja ihania rungollisia erikoisuuksia varsinkin. Isommaksi kasvatettuja perennoja. Lisäksi hommaisin muutaman hyvän kompostorin ja laittaisin kuljettavat polut kuntoon, vaikkakin mielelläni käyttäisin silti kierrätysmateriaaleja. Lisäksi palkkaisin mielelläni itselleni apua hommien tekemiseen.

Jos saisit valita puutarhasi linnut, mitkä olisi valintasi?

Pidän pikkulinnuista valtavasti, joten aivan mitkä vaan tirppiset toivottaisin tervetulleeksi. Erityisesti pidän punatulkuista ja urpiaisista, ne ovat niin mukavan eksoottisen näköisiä ihmiselle, joka ei joka päivä sellaista värimäärää puutarhassaan näe.

Mikä on kaunein perhonen, joka on lennellyt puutarhassasi?

Kevään ensimmäiset perhoset lajista riippumatta ovat aina kiehtovia. Odotan mielenkiinnolla, miten perhoskasvien valinta puutarhaan tuottaa tuloksia!

Teetkö mittatarkkoja puutarhan etukäteissuunnitelmia paperilla?

Tähän voin toden teolla vastata, että KYLLÄ! Ostin eilen elämäni ensimmäisen mittasuhdeviivaimen, erikokoisia ympyröitä sekä kaaria tuli myös viivaimina otettua mukaan. Olen tähän asti lähinnä huidellut paperille jotain suuntaa-antavaa, mutta koska toivoisin tulevaisuudessa voivani suunnitella puutarhoja ihan ammatikseni, haluan oppia tekemään piirrokset kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Suunnitelmat kuuluvat myös opintoihini, joiden lopputyön ääressä tulee piirtäminen varmasti tututksi.

Siirteletkö paljonkin perennoja penkistä toiseen?

Tulevaisuudessa varmasti kyllä. Vielä tähän ei ole tarvetta, mutta ensi kesänä siirtyvät ensimmäiset kapungissa kasvatetut kasvit mökkipuutarhaan ja sielläkin tulevat varmasti aikojen saatossa liikkumaan.

Jätä kommentti

Scroll to top